30 om lidt

Fødselsdagslys. Stjerneskud. Klokken 11:11 og 22:22. Løse øjenvippehår og mælkebøttefrø. Der er mange chancer i verden for at lukke sine øjne og ønske. Og om 10 dage er det min tur til at puste på en fødselsdagskage med 30 lys, lukke øjnene og sende et ønske afsted.

Det er sjovt. Og mærkværdigt, fantastisk og bittersødt på én og samme tid. Det føles både som et splitsekund og en evighed siden, jeg var 16 og med foragt i stemmen kaldte alle de 30-årige på diskotekerne for “gamle mennesker, der intet havde at gøre i byen“. Jeg havde intet perspektiv dengang, og alder var sådan en abstrakt størrelse. Jeg levede jo i nuet og kunne slet ikke forestille mig at være andet end en teenager.

Jeg har brugt lang tid på at tænke på spekulere på min kommende fødselsdag. På at fylde og være 30. Det er et tal omgæret af forventninger og måske også lidt mystik. I så mange sammenhæng er det skillelinjen mellem at være ung voksen og etableret voksen – og jeg skal også selv til at sætte mit kryds i en anden aldersboks. Og selvom der ikke følger nye privilegier med såsom kørekort, stemmeret, mulighed for at købe alkohol eller cigaretter, er det en alder tung med symbolik. Ikke mindst fordi jeg selv i mange år erklærede, at jeg ville giftes og have børn, inden jeg fyldte 30. Hvor jeg havde det fra, aner jeg ikke. Det var vist bare normen.

Men verden forandrer sig. Samfundet forandrer sig. Og jeg har forandret mig. Jeg er ikke der, hvor jeg troede, jeg ville være som 30-årig, men til gengæld er jeg havnet et sted, som jeg slet ikke havde fantasi til at forestille mig. Jeg er sært lykkelig. Veltilpas i min egen krop og hverdag for første gang nærmest nogensinde. Og afklaret med, at man ikke kan planlægge sit liv efter en eller anden fiktiv deadline, nogen engang har tegnet i sandet.

På den måde er jeg jo blevet voksen midt i det hele. Selvom jeg stadig ønsker på mælkebøtter, når jeg får chancen og snurrer rundt i lyserøde kjoler. Eller hverken har børn eller er gift. Alder er sjov på den måde, og jeg glæder mig til at træde ind i et nyt årti om lidt. Til at samle venner og familie. Til at skåle, smile og fejre alt det, som vi ikke ved endnu. Alt det, der venter lige om hjørnet …

Comments

  1. Tillykke med den kommende fødselsdag! Altså, jeg blev kaldt gammel som 19-årig af to 14-årige, så siden da har jeg haft et meget afslappet forhold til alder 😀

    Jeg har også fundet ud af, at der er masser af (barnlige/ungdommelige) ting, man kan slippe afsted med at gøre, selv når man har rundet de 30…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *