Om at have en stor blog … og om at droppe den igen

Jeg havde engang en bogblog. Eller, det er faktisk lidt misvisende, for jeg har jo den stadig. Af princip har jeg nægtet at slette eller lukke den, for jeg bryder mig ikke om definitive afslutninger. Jeg holdte op med at have lyst til at blogge på den fra den ene dag til den anden. Og jeg er ikke sikker på, at det ikke også kan fungere omvendt: At jeg ikke pludselig får lyst til at blogge på den fra den ene dag til den anden igen. At jeg ikke en dag får lyst til at skrive en boganmeldelse igen, filme et book haul, eller skrive et par ord om Jane Austen igen. Det er bare ikke lige nu. Og det skyldes så mange ting.

Da jeg startede min bogblog i 2013, var jeg 22 år gammel. Jeg studerede Litteraturvidenskab og havde oceaner af fritid. Jeg manglede et kreativt output – og hvorfor ikke skrive om bøger, når jeg nu beskæftigede mig så meget med dem? Dengang var der ikke så mange danske bogblogs, og når man oprettede en bogblog var man nærmest øjeblikkeligt del af et lillebitte community, hvor alle delte den sammen interesse. Det var så nyt, og jeg blev hurtigt revet med. Og, utroligt nok, fik jeg relativ succes med det.
Bloggen var både min kreative legeplads, hvor jeg gradvist lærte at fotografere og genfinde den skrivestil, som jeg havde mistet undervejs i mylderet af universitetsopgaver. Jeg blev revet med og forsøgte hele tiden at forbedre mig selv; jeg var meget disciplineret og lavede Excel-ark med tidsplaner, manglende fotomateriale, tekster der skulle udarbejdes og meget mere. Og undervejs mistede jeg bare glæden ved det, og det der skulle have været en kreativ legeplads blev kvalt i sin egen form. Så jeg gjorde det eneste, jeg kunne komme i tanke om: Jeg tog en pause, gentænkte mit koncept, redesignede bloggen og forsøgte at være mere impulsiv. Det fungerede bare ikke rigtigt.
For jeg tror ikke, jeg kun var træt af bloggens form. Jeg var også træt af dens indhold (i det omfang som man kan være træt af bøger, altså). Jeg fik et job, hvor jeg skulle arbejde med bøger dagligt – og, utroligt nok, også blogge om bøger – og hvorend jeg befandt mig online, blev jeg forfulgt af booktubers og bookstagrammers, som jeg i sin tid selv havde valgt at følge. Alting var bøger, bøger, bøger. Jeg blev mættet. Og til sidst blev bøgerne bare for anonyme, og det internationale bogbloggermiljø blev alt for fokuseret på ting som antal læste bøger om året, antal købte bøger i måneden, antal timer brugt på at læse. Det blev ensporet, og jeg følte sommetider, jeg reducerede mig selv til bogsnak; at jeg fabrikerede en digital version af mig selv, der ikke lavede andet end at læse og prioritere bøgerne over alt muligt andet. Og det er slet ikke tilfældet, for selvom jeg elsker bøger, har jeg også så mange andre hobbyer og hverdagsglimt, jeg holder af at dele.

Så jeg oprettede den her rodeblog. Eller, egentligt havde jeg haft den i et stykke tid, men jeg besluttede mig for at bruge den rigtigt og lade dén være mit kreative output (og skraldespand). Og jeg hygger mig så meget med det, selvom jeg til tider har mine tvivl om, hvorvidt det kun er mig selv, der læser med. Og det er faktisk dét, jeg oftest bliver spurgt om. Om hvordan jeg kunne finde på at droppe en blog, der havde læsere – til fordel for en blog, der lever en nogenlunde stille eksistens. Om jeg ikke synes, det er spildt arbejde, eller om jeg ikke savner kommentarer eller et opadgående Bloglovin-tal. Svaret på begge dele er nej. For at have en lillebitte blog har den charme, at man bliver mindet om, hvorfor man overhovedet ville blogge til at begynde med. Fordi man ikke kan lade være.

Bogbloggen har givet mig meget. Og jeg er stolt af den og til dels også af den disciplin, som ødelagde den. Og det kan godt være, jeg vender tilbage til den en dag; men for nu nyder jeg at læse bøger og ikke nødvendigvis mene noget om dem. Bare nyde dem. Og mest af alt nyder jeg at have et sted til at ævle om alle de andre ting, der fylder i min hverdag. Uden forpligtigelser eller struktur. Bare fortælle og fotografere, fordi jeg har lyst.

Så her er jeg. Og tak til alle jer, der kigger forbi dette, noget mere intime, internethjørne. Jeg hygger mig sådan herinde. Med jer og med ordene.

Comments

 1. Dejligt oplæg 🙂 Og det er netop vigtigt at man nyder at blogge. Synes det er hyggeligt, at læse med her.

  Jeg bliver nød til, at spørger hvor du har købt det der intet mindre end fantastiske tesæt?

 2. Jeg kan sagtens forstå mange af dine betragtninger, som det med fritid og arbejde og sådan – min blog lyst ændrede sig også i takt med ankomst af alle mine børn 😉

  Jeg kan godt lide denne blog, men jeg savner ikke desto mindre dine boganmeldelser m.m. fra den anden. Det var også dig som fik mig til pludselig at ønske mig nye udgaver af bøger jeg allerede havde i en alder af omkring 35 😀 Jeg har ikke oplevet andre bog blogs, som har draget mig på samme måde som din – tekst, billeder, emner. Men til gengæld sparer jeg nok lidt penge på, at du ikke bliver der mere 😀

  Og nu ikke mere ros til dig unge dame 🙂

 3. Jeg holdte utrolig meget af din bogblog, men jeg synes virkelig, at hobbyer skal udspringe af lyst – og ikke af pligt – så derfor synes jeg, at du gør noget utrolig vigtigt og ærligt ved holde en reel pause. Jeg savner indimellem det danske bogblogger community, men jeg tror egentlig, at jeg gjorde mig mange af de samme overvejelser som dig, da jeg stoppede med at blogge. Du skal vide, at jeg i hvert fald læser med her og nyder dine fine tankestrøg og billeder, Rikke. <3

 4. I've been reading your book blog since 2013, I loved the cosy feeling that it gave me, especially in the videos you used to make. I was sad when you decided to stop blogging there, though I could understand your reasons for doing so. A few months ago I stumbled upon this blog and was happy to read your posts again, and share a bit in your life. It's nice to see other parts of your life in this blog – it seems more… holistic to me, to have a blog that is not dedicated to purely one thing.

  Anyway, I hope you keep writing 🙂

  Joanne

 5. Jeg følger trofast dine blogs som begge er skønne på hver deres måde.

  En ting som jeg har tænkt på i forbindelse med din tur i England – håber ikke, at det er for personligt, men hvor mange steder i verdenen har du været? 🙂

 6. Dejligt at høre! Tak <3

  Det er ikke et for personligt spørgsmål, men måske et lidt omfattende spørgsmål :p Lad mig lige se, om jeg kan huske …

  Som barn var jeg og min familie meget i Frankrig/Spanien og Italien. Især Frankrig. Vi besøgte typisk Paris 3-5 gange om året. Sommetider mere.
  Derudover har jeg også besøgt Tyskland (selvfølgelig), været på ferie i Monaco og været på mindre ture til Holland, Østrig og Schweiz i min barndom.

  Senere har jeg/vi besøgt Portugal, Tjekkiet, Gibraltar, England, været i Kina og 3-4 gange i USA (fordelt på New York x2, Californien og Florida). Og så har Nico og jeg været på kæresteture til Skotland og Ungarn.

  Og det tror jeg egentligt er dét. Med mindre man tæller pitstop i Belgien og mellemlandinger på Island den slags med.

  Skørt nok, har jeg aldrig været i Sverige eller Norge. Drømmer dog om en tur til Norge snart og pønser på sommerferie i Grækenland eller på Malta.. Men lad os se! 🙂

 7. Det er jo det. Tiden går, og ingen forbliver den samme 🙂

  Og tak for de søde ord! Dem sætter jeg virkelig pris på. Jeg skriver stadig små boganmeldelser på Goodreads, men må indrømme, jeg til tider er glad for ikke at skulle lede efter nye måder at fotografere bøger på :p …

 8. Tak for forståelsen og de søde ord, Andra <3 Jeg savner også stadig din blog. Og et par andre, der også lukkede samtidig. Det er måske også med i overvejelserne: når de bogbloggere man selv nød at følge også lukkede …

  Jeg håber, du har det dejligt <3

 9. Thank you so much! I'm so happy that you've been 'with me' for so long. Do you Google Translate my posts then? What a compliment, that you'd take time to do that!

  It's funny that you mention filming; it miss it too. I am contemplating doing a monthly video on here or something like that. If only I can find the time.

  <3.

 10. Jeg ville også selv gerne ud og rejse. Lige nu går min søster og jeg overvejer England, men må indrømme, at Budapest efter at have set dine billeder af stedet herinde, også lokker lidt. 🙂

 11. England er fantastisk. Eller, faktisk har jeg kun været i London. Men London ér fantastisk. Sådan en stor og levende by. Og samtidig så pæn og med så mange oaser. Og så er alt Harry Potter-nørderiet kun en bonus for sådan en som mig :p

  Men Budapest er også noget helt særligt. Og noget helt andet. Jeg har aldrig rejst så meget i Østeuropa, så det var virkelig en stor oplevelse for mig at se noget af den Russisk-influerede arkitektur. Desuden er det bare sådan en hyggelig by, endnu ikke overrendt med turister og priserne er fantastisk økonomivenlige 🙂

 12. Jeg opdagede din "nye" blog i går ^^" (og ja- sidder nu og læser dine gamle indlæg herinde 😉 )… Jeg kan godt forstå du havde lyst til noget andet, og derfor lavede en ny blog. Jeg er faktisk overhovedet ikke interesseret i bogblogs – jeg fulgte din gamle blog for billederne, og din fantastiske skrivestil, så jeg er super ærgerlig over at jeg først har fundet din nuværende blog nu ^^" Den er jo lige mig. Det undrede mig faktisk at du ikke havde delt et link på din gamle blog, til din nye blog – men jeg forstår samtidig godt, hvis man bare gerne vil have en chance for at få et "nyt ry", så man måske får plads til at være mere tro mod sig selv igen.

  Simone
  Microcut.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *