Store fortællinger i lommeformat

OBS: Jeg har fået bøgerne tilsendt som gave fra forlaget.

Det varierer lidt, hvor meget jeg får læst for tiden. Dagene smelter sammen, og mit hoved kan ikke altid koncentrere sig om ordene på siden. Måske skyldes det, at jeg har læst de forkerte bøger. Måske skyldes det bare tankemylder og mangel på struktur og koncentration. Jeg ved det ikke, men jeg har haft svært ved at finde roen.

Til gengæld har jeg læst en del noveller på det seneste. Klassiske noveller af store forfattere om ulykkelig kærlighed, moderne fortællinger om sammenbragte familier og hverdagstragedier. Allesammen mellem 15-40 sider og helt overskuelige at starte og slutte inden for en time. Og allesammen udgivet af Novellix.

Novellix er et svensk forlag (tror jeg nok), der for nylig har udvidet til Danmark. Som navnet antyder, er de specialiseret i noveller. Og det er sådan en god idé.

Deres noveller er smukt indbundne med mønstrede, tapet-lignende forsider pakket i små æsker á fire. Det er virkelig bogæstetik, når det er bedst, og bøgerne pynter sådan på reolen. Bøgerne er læst i et snuptag og giver en, en følelse af rent faktisk at have læst en hel bog. Eller, i hvert fald en hel sammenhængende historie. Det er verdenslitteratur i lommeformat, og jeg blev faktisk nødt til at give tippet videre. Ikke fordi nogen har blevet bedt om det, men fordi jeg har haft så stor glæde af de fine noveller allerede.

Min favoritæske so far er den med kærlighedsnovellerne. Selvfølgelig, fristes man næsten til at sige. Den indeholder både historier af Virginia Woolf, Tolstoj, Mary Shelley og Oscar Wilde. Jeg har læst tre ud af fire, og de var alle helt geniale og tankevækkende. Især Arven af Virginia Woolf var helt i særklasse. Tænk at en historie på blot 16 sider kan være så fin. Det er altså en kunst i sig selv.

Hvad læser du for tiden? Og har du også lidt svært ved at koncentrere dig for lang tid af gangen? 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *